Welcome to our community

Be a part of something great, join today!

Algebra Word Problem

moore

New member
May 8, 2019
2
March bill was \$400.00 for 25% to be paid of that. There is a recurring overpayment amount of \$85.00 so \$85.00 was to be withdrawn from the 25% of \$400.00 for a total of \$15.00.

\$400.00 x .25 = \$100.00

\$100.00 - \$85.00 = \$15.00

However, rather than doing that; the following was done:

\$400.00 - \$85.00 = \$315.00
\$315.00 x .25 = \$78.75

How much has been overpaid now?
 

HallsofIvy

Well-known member
MHB Math Helper
Jan 29, 2012
1,151
March bill was $400.00 for 25% to be paid of that. There is a recurring overpayment amount of $85.00 so $85.00 was to be withdrawn from the 25% of $400.00 for a total of $15.00.

$400.00 x .25 = $100.00

$100.00 - $85.00 = $15.00

However, rather than doing that; the following was done:

$400.00 - $85.00 = $315.00
$315.00 x .25 = $78.75

How much has been overpaid now?
Pretty straight forward, isn't it? According to your original computation, you should have paid 15.00. But if you paid according to the second (incorrect) calculation you would pay 78.75. You would have overpaid by 78.75- 15.00= 63.75.
 

moore

New member
May 8, 2019
2
Pretty straight forward, isn't it? According to your original computation, you should have paid 15.00. But if you paid according to the second (incorrect) calculation you would pay 78.75. You would have overpaid by 78.75- 15.00= 63.75.
\$63.75?; but \$85.00 were overpaid and now $78.75 were overpaid.

Wouldn't it be more?